Συχνές ερωτήσεις για αντλίες θερμότητας

 Sillis 2

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε αντλία θερμότητας

 

 Sillis 2

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε αντλία θερμότητας

 

1. Είναι οι αντλίες θερμότητας ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης του σπιτιού μου;

Ναι. Η μελέτη «Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες» που έγινε από το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ έδειξε ότι η αντλία θερμότητας αποτελεί τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης.

 

2. Με τι είδους ενέργεια λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας;

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας για τη λειτουργία μίας αντλίας θερμότητας προέρχεται δωρεάν από το περιβάλλον ενώ το υπόλοιπο είναι ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Για παράδειγμα μια αντλία θερμότητας με βαθμός απόδοσης (COP) 4,0 χρησιμοποιεί 1kW ηλεκτρικής ενέργειας και 3kW θερμότητας που μεταφέρεται από τον εξωτερικό αέρα στην αντλία θερμότητας για μια εντυπωσιακή τελική θερμική απόδοση 4kW! Με απλά λόγια η απόδοση της αντλίας είναι 400% τι στιγμή που οι άλλες μορφές θέρμανσης π.χ. λέβητας πετρελαίου, πέλλετ, τζάκια κλπ δεν ξεπερνάνε το 90%-95%!

 

3. Ποιες είναι οι κατηγορίες των αντλιών θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

Α) Βάσει της δυνατότητας να παράγουν ζεστό και κρύο νερό:

 • Αντλίες θερμότητας μόνο ψύξης (ψύκτες)
 • Αντλίες θερμότητας μόνο θέρμανσης
 • Αντλίες θερμότητας ψύξης-θέρμανσης

B) Ανάλογα με τη μορφή του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται:

 • Μονοφασικές αντλίες θερμότητας (απαιτούν τάση 230 V)
 • Τριφασικές αντλίες θερμότητας (απαιτούν τάση 400 V)

Γ) Ανάλογα με την τεχνολογία του συμπιεστή τους:

 • Inverter (μεταβαλλόμενης ισχύος ανάλογα με τη ζήτηση)
 • On-off (σταθερής ισχύος, η οποία διοχετεύεται συνεχώς σε ένα δοχείο αδρανείας. Μόλις θερμανθεί είτε ψυχθεί αυτό το δοχείο, βγαίνουν εκτός λειτουργίας μέχρι να υπάρξει πάλι ζήτηση)

Δ) Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους:

 • Αντλίες θερμότητας monoblock, στις οποίες όλα τα επιμέρους συστήματα (συμπιεστής, εναλλάκτης θερμότητας, ανεμιστήρες κ.α.) είναι τοποθετημένα σε ένα μηχάνημα, το οποίο τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο.
 • Αντλίες θερμότητας διαιρούμενου τύπου (split), στις οποίες ορισμένα συστήματα βρίσκονται στο εξωτερικό μηχάνημα (συμπιεστής, ανεμιστήρες κ.α.) και ορισμένα στο εσωτερικό (εναλλάκτης θερμότητας, κυκλοφορητής κ.α.).

Ε) Ανάλογα με τη θερμοκρασία ζεστού νερού που μπορούν να παράγουν:

 • Αντλίες θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών (έως 55 οC)
 • Αντλίες θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (έως 65 οC) – (Mitsubishi σειρές Zubadan & Power Inverter)
 • Αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (πάνω από 65 οC)

Σημειώνεται πως οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών δεν έχουν τη δυνατότητα παραγωγής κρύου νερού για εφαρμογές ψύξης/δροσισμού.

ΣΤ) Ανάλογα με τον αριθμό συμπιεστών που έχουν:

 • Με ένα (1) συμπιεστή προκειμένου να επιτύχουν τη μέγιστη θερμοκρασία παραγωγής νερού (αντλίες θερμότητας χαμηλών και μεσαίων θερμοκρασιών). Οι αντλίες αυτές χαρακτηρίζονται από οικονομικότερη λειτουργία.
 • Με δυο (2) συμπιεστές προκειμένου να επιτύχουν τη μέγιστη θερμοκρασία παραγωγής νερού (αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών). Οι αντλίες αυτές χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω της χρήσης δυο (2) συμπιεστών.

Ζ) Ανάλογα με το μέσο το οποίο εκμεταλλεύονται για να μας δώσουν δωρεάν ενέργεια, οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε:

 • Αέρος-νερού, οι οποίες εκμεταλλεύονται την ενέργεια που υπάρχει αποθηκευμένη στο φυσικό περιβάλλον (αέρας) και μέσω της κατάλληλης διάταξης τη μετατρέπουν σε ζεστό νερό για τη θέρμανση της κατοικίας μας.
 • Νερού-νερού (γεωθερμικές), οι οποίες εκμεταλλεύονται τη θερμοκρασία του νερού στο υπέδαφος, η οποία είναι σταθερή όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

 

4. Η ισχύς μίας αντλίας θερμότητας είναι σταθερή;

 Στις αντλίες θερμότητας, η ισχύς (πολλές φορές αναφέρεται ως μέγεθος ή πλήρης απόδοση) εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία (θερμοκρασία περιβάλλοντος) (εκτός από τη σειρά Zubadan της Mitsubishi Electric). Πολλές φορές (πολύ βολικά) ορισμένοι αναφέρουν την ισχύ της αντλίας σε συγκεκριμένες συνθήκες που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο στο οποίο θα τοποθετηθεί η αντλία θερμότητας. Για παράδειγμα η πιο συνήθης περίπτωση είναι να αναφέρεται η ισχύς της αντλίας θερμότητας (π.χ. 11kW) σε συνθήκες +7 °C εξωτερικής θερμοκρασίας.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ο τελικός καταναλωτής μένει σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες; Σε όλες τις αντλίες θερμότητας (εκτός από τη σειρά Zubadan της Mitsubishi Electric) η ισχύς πέφτει καθώς πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία. Μια αντλία θερμότητας ισχύος 11kW στους +7 °C εξωτερική θερμοκρασία γίνεται 9,5kW στους +2°C εξωτερική θερμοκρασία! Επομένως αν στην περιοχή που μένετε οι συνήθης εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα είναι 2°C (και κάτω) θα πρέπει να προσέξετε αν η ισχύς της αντλίας που θα πάρετε καλύπτει αυτές τις θερμοκρασίες ή αν ισχύει μόνο για εξωτερική θερμοκρασία +7°C.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για εξωτερικές θερμοκρασίες 7°C και 2°C (μια τυπική και συνήθη θερμοκρασία σε ψυχρές περιοχές όπως Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κόνιτσα κλπ.) παίρνοντας τα στοιχεία ισχύος από τα databook κάποιων εταιρειών.

Εταιρεία Α

(11kW υψηλών θερμοκρασιών)

 Etaireia A

Εταιρεία Β

(12kW χαμηλών θερμοκρασιών)

 Etaireia B

  Mitsubishi

Zubadan

(11,2kW μεσαίων θερμοκρασιών)

 Etaireia C

 Σύγκριση αντλιών θερμότητας 11KW

Συμπέρασματα:

 • Αν οι ανάγκες σε θέρμανση ενός σπιτιού είναι 11kW στους 2°C πράγμα που σημαίνει ότι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες οι ανάγκες σε θέρμανση αυξάνονται επομένως τα 11kW δεν είναι αρκετά (σημειωτέον ότι η θερμοκρασία σχεδιασμού σε μια μελέτη θέρμανσης για την περιοχή των Ιωαννίνων είναι -6°C!), αυτό σημαίνει ότι οι αντλίες Α & Β δεν επαρκούν. Επομένως θα πρέπει να επιλεγεί μεγαλύτερο μέγεθος αντλίας (μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης και κατανάλωσης) ή να συνδεθούν αντιστάσεις (μεγάλο κόστος λειτουργίας) προκειμένου να μεγαλώσει το μέγεθος της αντλίας.
 • Πολλές φορές (παραπλανητικά) ορισμένοι "ειδικοί" αναφέρουν ότι οι αντλίες τους διατηρούν πλήρη απόδοση στη θέρμανση γιατί η αντλία τους παράγει ζεστό νερό π.χ. 60 οC ή 80 οC έως τους -15 οC ή -25οC εξωτερική θερμοκρασία! Κατ' αρχάς η πλήρης απόδοση μιας αντλίας θερμότητας μετρείτε σε KW και όχι oC (θερμοκρασία ζεστού νερού που παράγει)!!!! Tα παραπάνω στοιχεία των databook τους διαψεύδουν καθώς η πλήρη απόδοση μιας αντλίας είναι στους +7 οC εξωτερική θερμοκρασία (και είναι 11KW) από εκεί και κάτω η πλήρης απόδοση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και ανεξάρτητα αν φτιάχνει νερό 80 oC ή 100 οC (πράγμα αδύνατο) δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να καλύψει τις ανάγκες της οικίας (εκτός αν υπάρχουν και αντιστάσεις στο σύστημα! ή τοποθετηθεί μεγαλύτερο μέγεθος αντλίας-δηλαδή μεγαλύερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας).
 • Η αντλία θερμότητας Mitsubishi Zubadan καλύπτει πλήρως τις ανάγκες (11kW) ενός σπιτιού σε εξωτερικές θερμοκρασίες από +7°C έως -15°C χωρίς υποβοήθηση από αντιστάσεις ενώ μπορεί να λειτουργήσει και εως τους -25 οC!
 • Το θέμα του μεγέθους (ισχύς ή πλήρης απόδοση) μιας αντλίας θερμότητας σε διάφορες εξωτερικές θερμοκρασίες είναι το σημαντικότερο στο σχεδιασμό ενός συστήματος ειδικά σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες καθώς αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας μιας αντλίας θερμότητας. Πολλές φορές (πολύ βολικά-ίσως και παραπλανητικά) ορισμένοι συγχέουν τους όρους ισχύς, πλήρη απόδοση, βαθμός απόδοσης, θερμοκρασία νερού σε διάφορες εξωτερικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα ο πελάτης να μην είναι σωστά πληροφορημένος. Γι' αυτό το λόγο θέλει σωστή έρευνα αγορά με στοιχεία!
 • Στόχος σε μια σωστή εγκατάσταση αντλίας θερμότητας είναι η θέρμανση της οικίας με όσο το δυνατόν μικρότερη θερμοκρασία παραγωγής νερού από την αντλία. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι η πιο οικονομική στο κόστος λειτουργίας (διότι η μέγιστη θερμοκρασία νερού που κυκλοφορεί σε αυτή είναι μόλις 45οC !!!). 

 

5. Τι ορίζεται ως βαθμός απόδοσης για μία αντλία θερμότητας;

Ως βαθμός απόδοσης μίας αντλίας θερμότητας ορίζεται ο λόγος της ενέργειας που αποδίδει προς την ενέργεια που εκείνη τη στιγμή καταναλώνει. Για παράδειγμα, εάν μία αντλία θερμότητας αποδίδει προς τη θέρμανση 12 kW αλλά καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια 3 kW έχει βαθμό απόδοσης ίσο με 4.

Ποιά είναι όμως η πραγματική απόδοση μιας αντλίας θερμότητας;

Πολλές φορές (πολύ βολικά) ορισμένοι αναφέρουν το βαθμό απόδοσης (COP) που ισχύει σε συγκεκριμένες συνθήκες που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο στο οποίο θα τοποθετηθεί η αντλία θερμότητας. Για παράδειγμα η πιο συνήθης περίπτωση είναι να αναφέρεται το COP σε συνθήκες 7/35 °C, δηλαδή, λαμβάνεται ως δεδομένο ότι:

α) η εξωτερική θερμοκρασία είναι 7 °C (τι γίνεται όμως αν η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι πιο χαμηλή στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο;)

β) η θερμοκρασία που ζεσταίνει το νερό είναι 35°C (θερμοκρασία πολύ χαμηλή ακόμα και για ενδοδαπέδια θέρμανση!)

Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός χρήστης πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το σωστό COP της αντλίας για τις θερμοκρασίες (εξωτερική θερμοκρασία / θερμοκρασία νερού) που τον ενδιαφέρουν. Έτσι θα μπορέσει να υπολογίσει καλύτερα το πραγματικό κόστος λειτουργίας.  Επιπλέον στον βαθμό απόδοσης θα πρέπει να «ενσωματωθεί» και η πιθανή λειτουργία ηλεκτρικών αντιστάσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση του βαθμού απόδοσης (COP)! Η αντλία θερμότητας Mitsubishi Zubadan δεν χρησιμοποιεί αντιστάσεις!

 

6. Αρκεί μια καλή αντλία θερμότητας προκειμένου να έχω την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση;

Μια καλή αντλία θερμότητας είναι το πρώτο και βασικό βήμα προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή μικρή κατανάλωση και μέγιστη διάρκεια ζωής. Ωστόσο ο τελικός χρήστης θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του και τα παρακάτω στοιχεία προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα:

 • Επιλογή καταστήματος προμήθειας της αντλίας. Θα πρέπει να επιλεγεί ένα κατάστημα το οποίο διαθέτει έμπειρους μηχανολόγους που θα δίνουν λύσεις με βάση τις ανάγκες του πελάτη. Επιπλέον θα βρίσκεται δίπλα στον πελάτη σε όλη τη διάρκεια ζωής της εγκατάστασης γιατί η δουλειά δεν σταματάει στην πώληση.
 • Σωστή μελέτη εφαρμογής. Οι ανάγκες για θέρμανση/ψύξη και ζεστών νερών χρήσης ενός σπιτιού διαφέρουν. Ο ρόλος μιας σωστής μελέτης είναι να καλύψει αυτές τις ανάγκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (μειωμένο κόστος εγκατάστασης, μέγιστη απόδοση, ελάχιστη κατανάλωση και μέγιστη διάρκεια ζωής) καθώς και να καθοδηγήσει τα συνεργεία με τα κατάλληλα σχέδια σε μια σωστή εγκατάσταση.
 • Ασφάλεια εγκατάστασης. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αντλιών θερμότητας συνιστούν για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των αντλιών τη χρήση εξαρτημάτων όπως μαγνητικό φίλτρο νερού, ανοδική προστασία (stopcore) κλπ. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μην τα τοποθετούν προκειμένου να μειώσουν το κόστος εγκατάστασης θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τη διάρκεια ζωής της αντλίας αλλά και την σωστή λειτουργία αυτής.
 • Ποιοτικά υλικά εγκατάστασης. Η χρήση προϊόντων και υλικών από αναγνωρισμένες εταιρείες με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας συμβάλουν σε μια σωστή εγκατάσταση (μέγιστη απόδοση και διάρκεια ζωής).
 • Εξειδικευμένα συνεργεία. Οι αδειούχοι τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων (ψυκτικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι) που θα τοποθετήσουν την αντλία θερμότητας θα πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς πάνω στις τεχνολογικές εξελίξεις των αντλιών θερμότητας και να γνωρίζουν το αντικείμενο.

 

7. Μπορώ να συνδυάσω μια αντλία θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών με κλασικά καλοριφέρ;

Ναι. Όλες οι θερμάνσεις με σώματα και λέβητα πετρελαίου υπολογίζονταν με κάποιες ώρες διακοπής του συστήματος (από 8 έως 16 ώρες) κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τις αντλίες θερμότητας μιας και διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι σε 24ωρη βάση και αυτό διότι η κατανάλωση τους είναι πολύ μικρή.

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι η φιλοσοφία των αντλιών θερμότητας είναι η λειτουργία τους σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες θερμοκρασίες παραγωγής νερού προκειμένου να είναι οικονομικότερη η λειτουργία τους. Με απλά λόγια η παραγωγή υψηλών θερμοκρασιών (70οC έως 90οC ) είτε αφορά πετρέλαιο, ξύλο, ρεύμα είναι πάντα μη οικονομική από τι στιγμή που μπορείς να θερμανθείς άνετα και οικονομικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες!

Σε όλα τα έργα μας με σώματα καλοριφέρ (κλασικά ή panel) δεν έγινε καμία αλλαγή σωμάτων.

 

8. Χρησιμοποιώ ζεστό νερό χρήσης από boiler που συνδέεται με το λέβητα. Θα συνεχίσω να έχω ζεστό νερό με την αντλία θερμότητας;

Φυσικά.  Το boiler του ζεστού νερού χρήσης θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε, μόνο που με την αντλία θερμότητας θα είναι οικονομικότερο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται για την οικονομική παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ξενοδοχεία και βιομηχανικές μονάδες, αλλά και σε θερμαινόμενες πισίνες.

 

9. Το boiler του ζεστού νερού χρήσης θα λειτουργεί και το καλοκαίρι;

Ναι. Οι σύγχρονες αντλίες μπορούν να ζεστάνουν νερό με εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος που κυμαίνεται από -20οC έως και +40οC. Επιπλέον η αντλία θερμότητας το καλοκαίρι λειτουργεί με πολύ μικρή κατανάλωση μιας και η θερμότητα που παίρνει από το περιβάλλον είναι πολύ υψηλή.

 

10. Μπορούν όλες οι αντλίες θερμότητας να παράγουν κρύο νερό για κλιματισμό;

Οι αντλίες θερμότητας χαμηλών και μεσαίων θερμοκρασιών έχουν τη δυνατότητα αντιστροφής του κύκλου λειτουργίας τους και επομένως μπορούν να παράγουν και κρύο νερό. Το νερό αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει το ενδοδαπέδιο σύστημα, οπότε κάνουμε λόγω για δροσισμό, είτε να τροφοδοτήσει μονάδες fan coil, ώστε να επιτύχουμε πλήρη κλιματισμό ενός χώρου.

Οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κρύο νερό, επομένως δεν μπορούν να επιτύχουν δροσισμό ή κλιματισμό (ψύξη).

 

11. Υπάρχουν αντλίες θερμότητας χαμηλών, μεσαίων και υψηλών θερμοκρασιών. Ποια είναι η διαφορά;

 Οι διαφορές των αντλιών θερμότητας παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Τύπος αντλίας θερμότητας Θερμοκρασίες λειτουργίας Θέρμανση / Ψύξη Ιδανικές για Βαθμός απόδοσης
Χαμηλών θερμοκρασιών Έως 55 οC Ναι / Ναι Ενδοδαπέδια 3,5 – 5,0
Μεσαίων θερμοκρασιών Έως 65 οC Ναι / Ναι Ενδοδαπέδια, fancoils, σώματα (φέτες-panel) 3,5 – 5,0
Υψηλών θερμοκρασιών Πάνω από 65 οC Ναι / Όχι Fan coils, σώματα (φέτες-panel) 2,0 – 3,0

 

12. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μίας αντλίας θερμότητας τεχνολογίας inverter;

Οι αντλίες θερμότητας με τεχνολογία inverter έχουν συμπιεστή μεταβλητών στροφών, που προσαρμόζεται στην εκάστοτε ζήτηση για παραγωγή ζεστού είτε κρύου νερού. Όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία σε ένα χώρο και επομένως υπάρχει μικρότερη ζήτηση για ζεστό είτε κρύο νερό στο σύστημα, ο συμπιεστής λειτουργεί σε μικρότερο ποσοστό, καταναλώνοντας έτσι λιγότερη ενέργεια και επομένως μεγαλύτερη οικονομία. Όλες οι αντλίες της Mitsubishi Electric (σειρά Zubadan και Power Inverter) διαθέτουν συμπιεστές inverter.

 

13. Με ποιον τρόπο υπολογίζεται η ισχύς της αντλίας θερμότητας για τη θέρμανση μίας κατοικίας;

Για τον υπολογισμό της ισχύος που απαιτείται να έχει μία αντλία θερμότητας ώστε να καλύψει τη θέρμανση μίας κατοικίας απαιτείται μηχανολογική μελέτη στην οποία λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι, όπως η τοποθεσία της κατοικίας, οι διαστάσεις και ο προσανατολισμός των θερμαινόμενων χώρων, η μόνωση των δομικών στοιχείων (τοίχοι, παράθυρα, δάπεδα, οροφές κλπ), θερμοκρασίες σχεδιασμού, σύστημα διανομής νερού κ.α.

Καλό θα ήταν να αποφεύγονται «υπολογισμοί» και «μέθοδοι υπολογισμών» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο γιατί τις περισσότερες φορές παραπληροφορούν και μπερδεύουν τον κόσμο με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εγκαταστάσεις με μικρή απόδοση και διάρκεια ζωής! Η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα με έμπειρους μηχανολόγους.

Η εταιρεία μας παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τη μελέτη εφαρμογής για την εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας καθώς και τη ρύθμιση και εκκίνηση της.

 

14. Είναι απαραίτητο οι αντλίες θερμότητας να συνδυασθούν με λέβητα πετρελαίου είτε φυσικού αερίου;

Σε μία καινούρια ή παλιά κατοικία, η αντλία θερμότητας που εγκαθίσταται θα πρέπει να υπολογίζεται ώστε να καλύπτει μόνη της πλήρως τις ανάγκες θέρμανσης. Θα πρέπει ωστόσο να έχει υπολογισθεί σωστά η ισχύς τους ώστε να είναι επαρκής ακόμα και σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι αντλίες θερμότητας δεν έχουν σταθερή ισχύ (εκτός από τη σειρά Zubadan της Mitsubishi Electric).

Η ονομαστική θερμική ισχύς τους (π.χ. μιας αντλίας 11 kW) έχει μετρηθεί για εξωτερική θερμοκρασία +7 οC και μπορεί να είναι μεγαλύτερη (όταν επικρατεί υψηλότερη θερμοκρασία) είτε μικρότερη (όταν επικρατεί χαμηλότερη θερμοκρασία).

Όταν λοιπόν επιλέγεται το μέγεθος μίας αντλία θερμότητας υπάρχουν οι εξής επιλογές:

Α) Να επιλεγεί μία αντλία θερμότητας μεγαλύτερης ονομαστικής ισχύος, η οποία να αποδίδει την απαιτούμενη ισχύ σε θερμοκρασία -6 οC (μέση ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία για περιοχές νομού Ιωαννίνων - θερμοκρασία σχεδιασμού σε μια μελέτη θέρμανσης για την περιοχή των Ιωαννίνων), που φυσικά συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος απόκτησης και μεγαλύτερη κατανάλωση

Β) Να επιλεγεί μία αντλία θερμότητας που θα έχει ονομαστική ισχύ ίση με την απαιτούμενη θερμική ισχύ σε θερμοκρασίες +7 οC και η επιπλέον ισχύς που θα απαιτηθεί στις μέσες ελάχιστες εξωτερικές συνθήκες μπορεί να δοθεί είτε από κάποιον λέβητα που θα συνδεθεί είτε από την ηλεκτρική αντίσταση ισχύος που έχουν συνήθως ενσωματωμένη οι περισσότερες αντλίες θερμότητας.

Είναι προφανές ότι η λύση Β) που επιλέγεται κάποιες φορές από ορισμένους είναι απαράδεκτη διότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο πελάτης το κόστος μιας αντλίας θερμότητας προκειμένου να «εξαρτάται» από το πετρέλαιο ή τις ηλεκτρικές αντιστάσεις και επιπλέον χρησιμοποιώντας πετρέλαιο ή αντιστάσεις (που ανεβάζουν πολύ το κόστος λειτουργίας) δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομικότερη λύση!

Γ) Να επιλεγεί αντλία θερμότητας Mitsubishi Zubadan με σταθερή ισχύ έως τους -15 οC (λειτουργία έως τους -25οC) χωρίς να χρειάζεται μεγαλύτερο μέγεθος και υποβοήθηση από λέβητα ή αντιστάσεις όπως στις περιπτώσεις Α) & Β).

 

15. Η ενσωματωμένη ηλεκτρική αντίσταση σε ορισμένες αντλίες θερμότητας καταναλώνει πολλή ενέργεια;

Ο ρόλος της ενσωματωμένης ηλεκτρικής αντίστασης που διαθέτουν πολλοί τύποι αντλιών θερμότητας είναι να προσφέρει την επιπλέον θερμική ισχύ που απαιτείται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή και η αντλία «χάνει» την αρχική ισχύ της (που είναι υπολογισμένη στους +7 οC εξωτερική θερμοκρασία). Επομένως γίνεται κατανοητό ότι οι αντιστάσεις σε θερμοκρασίες κάτω των +7 οC θα λειτουργούν για αρκετές ώρες και μια αντίσταση τέτοιου μεγέθους ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενός ή δυο ηλεκτρικών θερμοσιφώνων (μεγάλη κατανάλωση)!!!

 

16. Μέχρι ποιο μέγεθος κατοικίας μπορεί να θερμανθεί με αντλία θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας της Mitsubishi Electric με τον αυτόματο έλεγχο πολλαπλών μονάδων (σύνδεση έως 6 μονάδων σε σειρά) μπορούν να καλύψουν κατοικίες που απαιτούν θερμική ισχύ έως 270kW (κατοικία(ες) επιφάνειας περίπου 3.000 m2). Με τον αυτόματο πολλαπλό έλεγχο επιτυγχάνεται

 • Μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας μιας και το σύστημα επιλέγει πότε και ποιες μονάδες πρέπει να λειτουργήσουν (όλες οι μονάδες λειτουργούν μόνο σε περιπτώσεις μέγιστης ζήτησης)
 • Εναλλασσόμενη λειτουργία μονάδων. Το σύστημα καθορίζει μόνο του τις ώρες λειτουργίας της κάθε μονάδας προκειμένου να είναι ίδιες και να επιτυγχάνεται η μέγιστη διάρκεια ζωής των αντλιών.
 • Εφεδρική λειτουργία τι στιγμή της βλάβης. Εάν παρουσιαστεί πρόβλημα σε μια από τις μονάδες, με τον έλεγχο πολλαπλών μονάδων θα λειτουργήσει αυτόματα για εφεδρεία μια άλλη μονάδα αποτρέποντας έτσι την πλήρη διακοπή λειτουργίας του συστήματος.

 

17. Συνδυάζονται οι αντλίες θερμότητας με την ηλιακή ενέργεια;

Η ηλιακή ενέργεια (Ηλιοθερμία / Ηλιακός θερμοσίφωνας) μπορεί να συνδυασθεί με τις αντλίες θερμότητας, προσφέροντας πολύ καλά αποτελέσματα.

Ένας απλός ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει εξολοκλήρου την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης μίας κατοικίας τουλάχιστον για 7 μήνες (για τη Βόρεια Ελλάδα) ενώ τους υπόλοιπους μήνες του έτους θα προσφέρει τουλάχιστον το μισό των αναγκών, αφήνοντας την αντλία θερμότητας να φροντίζει μόνο για τη θέρμανση είτε την ψύξη των χώρων.

Εάν πρόκειται για ηλιοθερμικό σύστημα με περισσότερους συλλέκτες, αυτό μπορεί να συνεισφέρει σε μεγάλο ποσοστό και στη θέρμανση της κατοικίας, που έχει ως αποτέλεσμα πιο περιορισμένη χρήση της αντλίας θερμότητας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σπύρου Λάμπρου 78, Ιωάννινα
Τ.Κ. 45333
Τηλ.: 2651030069, 2651028870
Fax: 26510 30200
E-mail: info@sillis.gr

Τελευταία Νέα

Εγγραφή στο Newsletter


Ένα email θα σας αποσταλεί για να επιβεβαίωσεται την εγγραφή σας.

Αρχικη
Εταιρεια
Φιλοσοφία
Γιατί να επιλέξατε εμάς;
Συνεργασίες
Πελατολόγιο
Υπηρεσιες
Προϊoντα
Αντλίες Θερμότητας MITSUBISHI
Τεχνολογία ZUBADAN
Zubadan Inverter
Power Inverter
Εσωτερικές μονάδες
Εναλλάκτες
Αυτοματισμοί - Χειριστήρια
Αντλία θερμότητας με φωτοβολταϊκά
Συχνές ερωτήσεις για αντλίες θερμότητας
Κλιματισμός
Οικιακά
Ατομικές μονάδες Split
Τοίχου Mitsubishi
Τοίχου Daikin
Δαπέδου
Κασέτες
Ψευδοροφής
Πολυδιαιρούμενα Συστήματα
Multi 1x2
Multi 1x3
Multi 1x4
Multi 1x5
Multi 1x6
Multi 1x8
Επαγγελματικά
Κασέτες
Οροφής
Ψευδοροφής-Καναλάτα
Τοίχου
Ντουλάπες
VRF Κεντρικές μονάδες
Συντήρηση
Θέρμανση
Αντλίες θερμότητας Mitsubishi Ecodan
Λέβητες
Καυστήρες
Θερμαντικά Σώματα
Κυκλοφορητές - Αντλίες
Boilers - ZNX
Θέρμανση εξωτερικών χώρων
Ενδοδαπέδια Θέρμανση
Uponor
Ηλιακά Συστήματα
Ηλιακοί Θερμοσίφωνες SONNE Aktion - Χάλκινοι
Ηλιακοί Θερμοσίφωνες SONNE Aktion - Glass
Τοποθέτηση - Κεραμοσκεπή
Αφυγραντές
Φωτοβολταϊκά
Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά - Net Metering
Αντλία θερμότητας με φωτοβολταϊκά
Οικιακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Αυτόνομα - Yβριδικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Συντήρηση φωτοβολταϊκών
Φωτοβολταϊκά με απλά λόγια
Προϊόντα
Χρηματοδότηση
Φωτογραφίες έργων
Εξοικονομηση Ενεργειας
Πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον
Ενεργειακή Αναβάθμιση
Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι
Ολοκληρωμενα εργα
Αντλίες Θερμότητας
Κλιματισμός
Ηλιακά Συστήματα
Φωτοβολταϊκά
Νεα
Επικοινωνια