Φωτοβολταϊκά με απλά λόγια

Ο ήλιος αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας η οποία, αν γίνει εκμεταλλεύσιμη θα υπάρχει μεγάλη βελτίωση στο περιβάλλον λόγω μικρότερης παραγωγής ρύπων από την χρησιμοποίηση ρυπογόνων καυσίμων (λιγνίτης, πετρέλαιο κ.λ.π.).

Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα (1kWh = 1kg CO2 ).

Λόγω λοιπόν της μεγάλης επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας δημιουργήθηκε η ανάγκη εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) με πρώτη την ηλιακή.

Το φως του ήλιου είναι ουσιαστικά μικρά πακέτα ενέργειας που λέγονται φωτόνια. Τα φωτόνια όταν προσκρούσουν σε ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο, άλλα ανακλώνται, άλλα το διαπερνούν και άλλα απορροφώνται από το φωτοβολταϊκό στοιχείο (Φ/Β). Αυτά τα τελευταία φωτόνια είναι που παράγουν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το βασικό συστατικό των Φ/Β συστημάτων είναι το Φ/Β στοιχείο. Το Φ/Β στοιχείο είναι ένα σύστημα δύο υλικών σε επαφή (ημιαγωγοί τύπου p-n, συχνά από πυρίτιο), το οποίο όταν φωτίζεται εμφανίζει στα άκρα του συνεχή ηλεκτρική τάση. Δύο τύποι πυριτίου χρησιμοποιούνται για την δημιουργία Φ/Β στοιχείων: το άμορφο και το κρυσταλλικό πυρίτιο, ενώ το κρυσταλλικό πυρίτιο διακρίνεται σε μονοκρυσταλλικό και πολυκρυσταλλικό.

Στο εμπόριο διατίθενται φωτοβολταϊκά πάνελ, που είναι πολλά Φ/Β στοιχεία συνδεδεμένα μεταξύ τους, επικαλυμμένα με ειδικές μεμβράνες και εγκιβωτισμένα σε γυαλί με πλαίσιο από αλουμίνιο σε διάφορες τιμές ονομαστικής ισχύος, ανάλογα με την τεχνολογία και τον αριθμό των Φ/Β στοιχείων που τα αποτελούν.

Τα πάνελ συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν τη φωτοβολταϊκή συστοιχία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από δύο έως και αρκετές εκατοντάδες φωτοβολταϊκές γεννήτριες.

 Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μια Φ/Β συστοιχία είναι συνεχούς ρεύματος (DC), και για το λόγο αυτό οι πρώτες χρήσεις των Φ/Β αφορούσαν εφαρμογές DC τάσης: κλασικά παραδείγματα είναι ο υπολογιστής τσέπης (<<κομπιουτεράκι>>) και οι δορυφόροι. Με την προοδευτική αύξηση όμως του βαθμού απόδοσης, δημιουργήθηκαν ειδικές συσκευές, οι αναστροφείς (inverters), που σκοπό έχουν να μετατρέψουν την έξοδο συνεχούς τάσης της Φ/Β συστοιχίας σε εναλλασσόμενη τάση. Με τον τρόπο αυτό, το Φ/Β σύστημα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει μια σύγχρονη εγκατάσταση (π.χ. κατοικία ή συγκρότημα κατοικιών) που χρησιμοποιεί κατά κανόνα συσκευές εναλλασσόμενου ρεύματος (AC).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ Φ/Β

  • Εξοικονόμηση χρημάτων λόγω μικρότερου κόστους παραγωγής από αυτή που αγοράζουμε από τη ΔΕΗ
  • Υψηλή Αξιοπιστία – μεγάλη διάρκεια ζωής: Η διάρκεια ζωής των Φ/Β ξεπερνά τα 30 χρόνια. Η αρχική τους κατασκευή ήταν για χρήση στο διάστημα όπου οι επισκευές είναι δαπανηρές έως ακατόρθωτες. Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες σήμερα τροφοδοτούν με ρεύμα σχεδόν όλους τους δορυφόρους.
  • Μηδενικό κόστος λειτουργίας: Χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να παράγουν ηλεκτρισμό άρα δεν καταναλώνουν πρώτες ύλες.
  • Ελάχιστη συντήρηση: Τα Φ/Β δεν έχουν μηχανικά μέρη άρα δεν χρειάζεται καθόλου συντήρηση κατά την λειτουργία τους.
  • Μηδενική ρύπανση: Δεν παράγουν υποπροϊόντα ούτε χρειάζονται καύσιμα για να λειτουργήσουν. Επίσης δεν προκαλούν ηχορύπανση αφού η λειτουργία τους είναι εντελώς αθόρυβη. Επίσης κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί,αλουμίνιο, πυρίτιο) συνεπώς είναι περιβαλλοντικά καθαρά.
  • Αυτονομία: Παρέχουν πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Έτσι μπορούν να τοποθετηθούν σε δύσβατες περιοχές και γενικά όπου το δίκτυο της ΔΕΗ είναι οικονομικά ασύμφορο να φτάσει.

ΗΛΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

iliako-dinamo-elladas

Στοιχεία Επικοινωνίας

Σπύρου Λάμπρου 78, Ιωάννινα
Τ.Κ. 45333
Τηλ.: 2651030069, 2651028870
Fax: 26510 30200
E-mail: info@sillis.gr

Τελευταία Νέα

Εγγραφή στο Newsletter


Ένα email θα σας αποσταλεί για να επιβεβαίωσεται την εγγραφή σας.

Αρχικη
Εταιρεια
Φιλοσοφία
Γιατί να επιλέξατε εμάς;
Συνεργασίες
Πελατολόγιο
Υπηρεσιες
Προϊoντα
Αντλίες Θερμότητας MITSUBISHI
Τεχνολογία ZUBADAN
Zubadan Inverter
Power Inverter
Εσωτερικές μονάδες
Εναλλάκτες
Αυτοματισμοί - Χειριστήρια
Αντλία θερμότητας με φωτοβολταϊκά
Συχνές ερωτήσεις για αντλίες θερμότητας
Κλιματισμός
Οικιακά
Ατομικές μονάδες Split
Τοίχου Mitsubishi
Τοίχου Daikin
Δαπέδου
Κασέτες
Ψευδοροφής
Πολυδιαιρούμενα Συστήματα
Multi 1x2
Multi 1x3
Multi 1x4
Multi 1x5
Multi 1x6
Multi 1x8
Επαγγελματικά
Κασέτες
Οροφής
Ψευδοροφής-Καναλάτα
Τοίχου
Ντουλάπες
VRF Κεντρικές μονάδες
Συντήρηση
Θέρμανση
Αντλίες θερμότητας Mitsubishi Ecodan
Λέβητες
Καυστήρες
Θερμαντικά Σώματα
Κυκλοφορητές - Αντλίες
Boilers - ZNX
Θέρμανση εξωτερικών χώρων
Ενδοδαπέδια Θέρμανση
Uponor
Ηλιακά Συστήματα
Ηλιακοί Θερμοσίφωνες SONNE Aktion - Χάλκινοι
Ηλιακοί Θερμοσίφωνες SONNE Aktion - Glass
Τοποθέτηση - Κεραμοσκεπή
Αφυγραντές
Φωτοβολταϊκά
Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά - Net Metering
Αντλία θερμότητας με φωτοβολταϊκά
Οικιακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Αυτόνομα - Yβριδικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Συντήρηση φωτοβολταϊκών
Φωτοβολταϊκά με απλά λόγια
Προϊόντα
Χρηματοδότηση
Φωτογραφίες έργων
Εξοικονομηση Ενεργειας
Πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον
Ενεργειακή Αναβάθμιση
Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι
Ολοκληρωμενα εργα
Αντλίες Θερμότητας
Κλιματισμός
Ηλιακά Συστήματα
Φωτοβολταϊκά
Νεα
Επικοινωνια